Recept/ Vecka 1

Fredag: Potatisgratäng med bönbiffar

Potatisgratäng med bönbiffar

Skriv ut receptet
Serves: 4

ingredients

 • Potatisgratäng

 • 1 kg fast potatis
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor eller mer
 • 2 paket Oatly iMat (havregrädde)
 • Matolja eller vegetabiliskt margarin
 • Biffarna

 • 1 burk kikärtor
 • 1 burk kidneybönor
 • Färska champinjoner, ca 10 st
 • 100 g cashewnötter (uteslut för mer budgetvariant)
 • 0,5 dl vetemjöl
 • 1 lök
 • 3 dl kokt bovete
 • 2 dl vatten
 • Salt
 • Peppar

Instructions

1

Sätt på ugnen på 200 grader.

2

Koka 1 dl krossat eller helt bovete i 3 dl vatten (till biffarna). Låt det först koka upp, häll av vattnet och tillsätt nytt vatten, låt det koka upp igen och låt det sedan stå på låg värme tills allt vatten kokat in i bovetet och då bovetekornen känns mjuka. Medan bovetet kokar kan du börja med potatisgratängen.

3

Den här potatisgratängen gör vi i två steg. Först i en stekpanna och sedan i ugnen. Det gör den mycket krämigare och godare! Det som händer i stekpannan är att stärkelsen löses ur potatisen och binder samman hela rätten. Tiden i ugnen förkortas också något med detta tillvägagångssätt.

4

Skala och skiva potatisen (lättast skivar du potatisen i en matberedare). Skala och skiva löken tunt. Skala och pressa vitlöken. Ta fram en stor stekpanna. Smält fett och fräs först löken tillsammans med vitlöken något utan att det tar färg. Häll sedan i potatisen och salta och peppra rikligt, potatisen drar åt sig mycket salt. Häll i all grädde. Låt potatisen puttra i grädden på medelhög värme tills stärkelsen har lösts ut och blandningen blir tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt. Häll över blandningen i en ugnsfast form och grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka eller smaka dig fram till om gratängen är färdig.

5

Medan gratängen är i ugnen sätter du igång med biffarna. Det här receptet utgår från färdigkokta bönor eller bönor på konserv. Skala och hacka löken som du fräser i lite fett i en stekpanna. Lägg löken åt sidan. Dela svampen i små bitar, lagom är varje svamp i minst sex bitar. Stek den i en stekpanna, först utan fett för att svampen ska vätska ur sig. När all vätska från svampen ångats bort kan du ha i lite fett samt strö över lite salt och steka svampen en stund i detta. Lägg även svampen åt sidan.

6

Mixa nu kidneybönor, kikärtor, kokt bovete, vetemjöl, vatten, lök och cashewnötter med en mixerstav eller i en matberedare. Blanda sedan (mixa ej) bönsmeten med svampen som vi vill ska vara i bitar. Smaka av med salt och peppar. Forma små biffar som du steker i vegetabiliskt margarin eller olja i en stekpanna på låg värme. Var inte för snabb med att vända biffarna utan låt dem sätta sig så håller de bättre när du sedan vänder dem. Först på slutet höjer du värmen för att ge biffarna en fin stekyta.

7

Servera potatisgratängen och biffarna med edamamebönor eller annat gott grönt till.

Notes

Lite allmänna bifftips:

Det finns lite olika tips till framgång då man gör veganska biffar, bollar, järpar eller vilken form man nu väljer (eller som smeten väljer att ta):

 • Låt smeten stå och ”svälla” en stund innan du formar och steker den.
 • Förgrädda biffarna i ugnen på ungefär 150 graders värme för att de ska binda samman och hålla ihop och stek dem sedan i en stekpanna för att ge dem en fin stekyta.
 • Stek alltid biffarna eller färsbullarna på låg värme. Det gör att smeten binder bättre och biffarna/ bollarna håller ihop. Höj istället värmen på slutet för att få en fin stekyta. Så låt det gå i två steg: hålla ihop och genomgräddning först, sedan stekyta.
 • Det är lättare att forma biffarna om du har lätt fuktade händer när du arbetar med smeten.

I det här receptet används bovete som bindmedel. I andra recept kan du finna kokt potatis, havregryn, chiafrön, majsstärkelse eller vetemjöl.

Här har vi föreslagit färdigkokta bönor på konserv, annars är ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ att köpa torkade bönor och koka själv. Gör storkok och frys in så har du alltid bönor att ta fram till middagen. Det finns mängder av olika linser och bönor och alla har olika smak, form, konsistens och koktid. Följ anvisningarna på paketen.

Recept och foto: Andrea Gunnarsson.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply