Recept/ Vecka 1

Lördag: Spansk böngryta

ingredients

  • 3 msk olivolja
  • 150 g sojakorv med chorizosmak (Sojakorv och Oumpf är förslag på proteinkällor i denna rätt som självklart passar mycket bra. Har du svårt att få tag på dessa, tycker det blir dyrt eller om du tycker bättre om rena baljväxter som proteinkälla så går det självklart bra att byta ut eller utesluta dem båda eller någon av dem. Du kan experimentera med andra köttsubstitut såsom sojaprotein, tofu eller seitan alternativt prova olika bönor eller linser, exempelvis små svarta linser som passar bra i grytor då de inte så lätt kokar sönder.)
  • 1 paket Oumpf! Pure chunk
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 tsk hackad rosmarin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl vitt vin
  • 600 g krossade tomater
  • 400 g stora vita bönor, sköljda och avrunna
  • Hackad färsk persilja

Instructions

1

Skär korvarna i bitar och stek i olja tillsammans med Oumpf-bitarna i några minuter tills de börjar få färg.

2

Krossa vitlöksklyftorna och hacka rosmarinen. Rör ner i pannan tillsammans med paprikapulver och stek i ytterligare några minuter tills det börjar dofta från kryddorna.

3

Slå på vin och koka i någon minut.

4

Sänk värmen, häll i krossade tomater och låt sjuda i 10 minuter. Häll i en skvätt vatten eller mer krossade tomater om du vill ha mer vätska i grytan.

5

Rör ner bönorna, värm upp och servera med hackad färsk persilja och ris eller bröd.

Notes

Recept av Sofia von Porat, foto av Nathan Schacherer.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Steve Betnér
    januari 25, 2017 at 08:50

    Jag provade receptet och gillade grytan väldigt mycket. God smak och väldigt enkel och snabb att laga.
    Detta blir ett av mina favoritrecept att använda när tiden är knapp eller när jag behöver slänga ihop något av rester.

  • Reply
    Martin Smedjeback
    april 11, 2017 at 11:56

    Så fint att höra att du gillade receptet Steve!

  • Leave a Reply