Recept/ Vecka 1

Onsdag: Lasagne med pizzasallad

Onsdag: Lasagne med pizzasallad

Skriv ut receptet
Serves: 4

ingredients

  • Lasagne

  • 1 paket lasagneplattor
  • 1 påse frusen, hel spenat
  • Lins- och tomatsås

  • 2 gula lökar
  • 3 dl röda linser
  • 2 paket krossad tomat
  • 1 vegetarisk buljongtärning
  • Salt och peppar
  • Torkad basilika
  • Torkad oregano
  • Olja
  • Bechamelsås

  • 1 liter sojamjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g vegetabiliskt margarin
  • Salt
  • Peppar
  • Pizzasallad

  • 1 dl olja 
  • 1 dl salladsvinäger 
  • ½ dl vatten 
  • ½ dl strösocker 
  • ½ tsk salt 
  • ½ medelstort vitkålshuvud 
  • Svartpeppar, grov eller mellanmalen 

Instructions

1

Ta fram spenaten från frysen och tina den.

2

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Ta fram en kastrull och alla ingredienser till bechamelsåsen. Sätt plattan på medelhög värme och smält margarinet. Pudra över vetemjöl och vispa samman dessa två så att mjölet löser sig i margarinet. Tillsätt sojamjölken lite i taget under omrörning. Såsen ska tjockna för varje gång du tillsätter mer mjölk. Tillsätt ungefär en deciliter åt gången. Det går ganska fort för såsen att tjockna så se till att ha allt framme och förberett när du väl sätter igång. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i ungefär fem minuter. Får inte såsen koka så försvinner inte smaken av mjöl. Smaksätt såsen med salt och peppar.

4

Ta fram en ugnssäker form. Börja bygga lasagnen i följande ordning: Tomatsås i botten/lasagneplattor/Bechamelsås som täcker plattorna/Spenat/Lasagneplattor/Béchamelsås/Tomatsås/Lasagneplattor/Bechamelsås

5

Denna varvning innebär att tomatsåsen ska räcka till två lager, bechamelsåsen till tre lager samt spenaten till ett lager. Så vet du hur du ska fördela och hushålla med de olika ingredienserna.

6

Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader. Titta till lasagnen efter halva tiden, ser översta lagret torrt ut kan du trycka ner allting lite i formen så att vätska från botten stiger upp över de översta lasagneplattorna.

7

Lasagne blir som allra godast om den får stå och dra en stund efter att man tagit ut den från ugnen. En del tycker om att strö smältbar vegansk ost (tex Jeezly från Astrid & Aporna, Cheezly eller Daiya) över lasagnen. Andra tycker att de får en god ostsmak på sin lasagne genom att strö B-jäst över, en produkt som du hittar i hälsokostbutiker.

8

Strimla vitkålen, antingen med en osthyvel (ger tunna fina strimlor), i en matberedare eller genom att skära den med kniv och lägg i en skål. För att den ska bli extra god och krispig rekommenderar en del att man lägger vitkålen i iskallt vatten en stund. Koka samman olja, vinäger, vatten, salt och socker. Häll vätskan över salladen och smaksätt med svartpeppar och oregano. Arbeta gärna in dressingen i vitkålen genom att knåda vitkålen med händerna. Salladen blir godare ju längre den får stå och dra.

Notes

Text och foto: Andrea Gunnarsson

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply