Recept/ Vecka 1

Söndag: Matvetesallad med rostad mandel, hummus och avokado

ingredients

  • 4 dl matvete

  • 1 ½ dl sötmandel
  • En bit färsk ingefära morsvarande 1 msk hackad
  • 3 dl kokta gröna linser
  • ½ rödkålshuvud ca 200 g
  • 2 avokador
  • 12 torkade aprikoser

  • Hummus

  • ½ dl sesamfrön
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk kikärter a 400 g ca 3 dl kokta
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl citron, saften
  • Salt

  • Dressing

  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 lime, saften
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk hackad chili
  • 2 tsk socker

Instructions

1

Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Det tar 3-5 minuter. Hacka (om du vill, de kan serveras hela också) och lägg i en skål.

2

Skala och hacka ingefäran fint. Skölj linserna och låt dem rinna av. Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt ingefära och linser och stek i några minuter.

3

Rosta sesamfröna så att de får lite färg i en torr stekpanna. Det brukar ta 3-5 minuter. Passa hela tiden och skaka pannan så att de inte bränns. Mixa fröna med vitlök, kikärter och olivolja, enklast med hjälp av en stavmixer. Smaka av med citronjuice och salt.

4

Gör dressingen genom att mixa mynta, limejuice, olivolja, chili och socker, lättast med en stavmixer.

5

Strimla rödkålen, tärna avokadon och skär aprikoserna i mindre bitar. Blanda med matvete, linser och mandel. Servera med dressing och toppa med en klick hummus.

Notes

Receptet kommer från kokboken Ännu mera vego, av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Fotot är taget av Ulrika Pousette.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply