Recept/ Vecka 1

Torsdag: Dal bukhari med raita

Torsdag: Dal bukhari med raita

Skriv ut receptet
Serves: 4

ingredients

  • ½ dl belugalinser
  • 1 gul lök
  • 4 tomater
  • 2 cm färsk ingefära
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 färsk grön chili
  • 2 msk tomatpure
  • 50 g mjölkfritt smör eller ½ dl rapsolja
  • 2 tsk garam masala-krydda
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 dl havre eller sojagrädde
  • 3 dl vatten
  • Salt
  • Raita - yoghurtsås
  • 2 ½ dl sojayoghurt
  • ½ gurka
  • ½ kruka färsk mynta
  • Salt

Instructions

1

Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten och mosa sönder linserna grovt med en gaffel. Du vill ha några linser hela och några mosade.

2

Hacka den gula löken, ingefäran, tomaterna vitlöksklyftorna och chilin fint. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpuren och mixa slätt. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.

3

Häll nu ner tomatsåsen bland bönorna tillsammans med mjölkfritt smör, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten.

4

Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt.

5

Servera med ris eller naanbröd och Raita.

6

Häll ner yoghurten i en skål.

7

Riv gurkan på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka myntan fint.

8

Blanda ner gurkan, myntan och saltet i yoghurten.

Notes

Recept: Mattias Kristiansson, foto: Linus Hallgren

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply