Vecka 2

Onsdag: Guldgryta med aioli

Onsdag: Guldgryta med aioli

Skriv ut receptet

ingredients

  • Guldgryta

  • 500 naturell tofu
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1/2 fänkål
  • 1/2 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 g saffran
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 ½ grönsaksbuljong plus 8 dl vatten
  • 1 dl soja/havregrädde
  • 4 msk finhackad färsk dill
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 citron
  • Aioli

  • 1,5 dl sojamjölk
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 nypa salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • cayennepeppar
  • gurkmeja

Instructions

1

Skala, skölj och finhacka alla grönsaker. Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med saffran.

2

Tillsätt vinet, grädden och buljongen. Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter och skär under tiden tofun i ca 3×3 cm stora bitar. Lägg i tofun och fortsätt koka på svag värme i drygt 10 min eller tills grönsakerna börjar bli mjuka.

3

Vänd i dillen och smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar.

4

Klyfta upp citronen och lägg upp i en skål till serveringen.

5

Blanda sojamjölken, rapsolja, vinäger och citron i en mixer. Blanda på högsta läge under 1-2 minuter.

6

Om majonnäsen är lite för fast tillsätter du en skvätt sojamjölk – är resultatet det motsatta tillsätter du mer olja – och mixa en omgång till.

7

När konsistensen är precis så som du vill ha den vänder du ner vitlöken, lite cayennepeppar och gurkmeja. Smaka av med salt och peppar.

8

Servera gärna grytan med ris/potatis eller ett gott bröd och toppa varje portion med en klick aioli och en dillkvist.

Notes

Recept och foto: Charley Karlsson.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply