Söndag: Gräddig pärongryta med ris
Skriv ut receptetingredients
- Ris till 4 personer
- 1 paket chi-chi (Chi-chi är en produkt som är baserad på soja och som produceras av Astrid och Aporna. Chi-chi brukar beskrivas som ett bra substitut till kyckling. Har du svårt att få tag på chi-chi-bitar kan du byta ut dem mot andra proteinkällor till exempel tofu, stora vita bönor, Weef, Tzay eller sojaproteinbitar.)
- 2 msk mjölkfritt margarin
- 1 tsk salt
- 2 st vitlöksklyftor
- 2,5 dl växtbaserad grädde, tex Oatly iMat
- 1 st grönsaksbuljong
- 1 msk riven, färsk ingefära
- 1 tsk sambal oelek
- 2 st päron
- 1 dl grovhackade, rostade valnötter
- 1 ⁄ 2 dl grovhackad färsk mynt
Instructions
Börja med att koka riset enligt beskrivningen på förpackningen.
Skala färsk ingefära och riv på ett rivjärn. Skala och pressa eller hacka vitlöken. Fräs dessa tillsammans med sambal oelek i olja eller vegetabiliskt margarin.
Dela chi-chi-bitarna på hälften. Tillsätt dem till kryddorna i kastrullen. Lägg i buljongtärningen och se till att den löses upp. Fräs på medelhög värme.
Häll sedan i grädden, sänk värmen och låt dra i ca 5 min. Tänk på att vegetabilisk grädde lätt förlorar sin krämighet om den får koka på för hög värme under för lång tid.
Smaka av med salt och peppar.
Dela päronen i klyftor och ta bort kärnorna. Stek klyftorna i vegetabiliskt margarin i en stekpanna. De är klara när fruktköttet har fått en gyllenbrun färg.
Rosta valnötter tillsammans med lite salt i en torr stekpanna. Rosta nötter gör du på medelhög värme och genom att regelbundet skaka stekpannan så att nötterna inte bränns vid.
Servera allt tillsammans med färsk grovhackad mynta.
Notes
Recept och foto: Andrea Gunnarsson
No Comments