Recept/ Tips från coachen

Bönor och linser

Baljväxter är ett samlingsnamn för bönor, ärtor och linser. Dessa har funnits med i vår matkultur länge, redan för 10 000 år sedan åts det baljväxter. Och vår svenska ärtsoppa har hängt med ända sedan medeltiden. Baljväxter är nyttiga, mättande och näringsrika. Varför har de då fått så oförtjänt dåligt rykte? Det är dags att bönan får tillbaka sin status!

Bönor kan köpas kokta på burk eller så kan du blötlägga och koka dem själv. Det tar mellan 10 och 30 minuter att koka så det tar inte så lång tid att göra själv. Bönor har oändligt många användningsområden. Här är några förslag:

Snabb bön- eller linssallad med grönsaker och en god vinägrett.

-Se recept på bönsallad med limeyoghurt bland veckans recept!

623589-960x720-chili-sin-carneBönor passar jättebra i grytor t.ex. chili sin carne
Chili con cacao

Linser passar också i grytor, t.ex. röda linser i en tomatsås till pasta.
Linsbolognese

1551245_570x381_scale_90Bön- eller linsburgare.

-Se recept på bönburgare bland veckans recept!

Hummus eller andra bönpålägg.

-Se recept här nedanför på en lyxig hummus med soltorkade tomater!

Bönor i bak t.ex. bröd eller mjuka kakor.

Brownies på svarta bönor

Lyxig hummus
Det är guld värt att ha ett grymt hummusrecept att använda om och om igen. Här en lite lyxigare variant med soltorkade tomater.

  1. Häll 2 burkar kikärtor i ett durkslag. Skölj och låt rinna av. Lägg sedan i en bunke.
  2. Pressa ner 1-2 vitlöksklyftor, klipp ner 1 påse soltorkade tomater i små bitar (spara gärna lite bitar och blanda ner sist). Blanda ner 1 dl olja, 0,5 dl soja- eller havregrädde, 1 tsk citronjuice, 0,5 tsk örtsalt, 0,5 tsk spiskummin 2 krm koriander och 2 krm svartpeppar.
  3. Mixa slätt. Späd eventuellt med lite vatten.

shutterstock_155463299-e1431467427688

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply