Vecka 3

Onsdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter

Onsdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter

Skriv ut receptet

ingredients

  • Pajdeg

  • 1½ rågmjöl
  • 1½ fullkornsvetemjöl
  • 150 g mjölkfritt smör
  • 3 msk vatten
  • Fyllning

  • 500 g frusen hel spenat
  • 2 dl riven veganost (t.ex. Astrid & Apornas ”Italiensk smak”)
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 2 dl svarta oliver, grovhackade
  • 1 tsk ljus sirap
  • 150 g tofu (använd så mjuk du hittar t.ex. silkestofu)
  • 5 dl naturell sojayoghurt
  • Salt och svartpeppar
  • 1-2 dl pinjenötter

Instructions

1

Pajdeg: Nyp ihop mjölsorterna och smöret i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform 22-24 cm i diameter. Pricka med en gaffel och förgrädda i 225 grader i 10 minuter.

2

Fyllning: Tina spenaten och pressa sedan ut så mycket vatten ur den som det bara går. Hacka grovt. Blanda spenaten med riven vitlöksklyfta, grovhackade oliver, sirap och 1 dl av veganosten. Salta och peppra generöst.

3

Blanda ihop tofu, sojayoghurt, salt och svartpeppar i en skål. Använder du silkestofu är det bara att vispa ihop annars får du mixa med en stavmixer eller slänga ner i en matberedare. Blanda sedan yoghurtröran med spenaten. Häll ner i pajskalet och toppa med resterande veganost och pinjenötter.

4

Grädda pajen i 20-30 minuter. Om pinjenötterna börjar få för mycket färg så täck allt med en bit aluminiumfolie.

Notes

av Mattias Kristiansson.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply