Vecka 3

Söndag: Grekisk moussaka

Söndag: Grekisk moussaka

Skriv ut receptet

ingredients

 • 1 kg fast potatis
 • 2 auberginer
 • 800 g sojafärs
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 burk krossade tomater
 • 1½ dl vitt vin (vatten, eller grönsaksbuljong funkar också bra)
 • 1 tsk torkad oregano
 • 2 msk färsk hackad persilja (jag använde fryst)
 • 1½ tsk salt
 • Svartpeppar
 • Olivolja
 • Eventuellt tomatskivor att toppa med
 • Bechamelsås

 • 25 g mjölkfritt smör
 • 4 msk vetemjöl
 • 3 dl osötad sojamjölk
 • 2 dl vatten
 • Salt
 • Vitpeppar
 • Riven muskotnöt

Instructions

1

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginerna hyfsat tunt och stek sedan i olivolja så att den får lite färg. Lägg över i en skål så länge. Skiva potatisen hyfsat tunt och stek även den i olivolja tills den får färg. Lägg över i en annan bunke.

2

Hacka de gula lökarna och vitlöken fint. Stek sedan löken tillsammans med sojafärsen på medelhög värme tills allt får färg. Tillsätt tomatpuré, krossade tomtar, vitt vin, oregano, persilja, salt och peppar. Rör runt och låt bubbla på i ca 15 minuter.

3

Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i 1 minut. Vispa nu ner osötad sojamjölk, lite i taget så att det inte blir klumpar. Fortsätt med vattnet och låt bubbla på tills att tjocknar. Glöm inte att vispa runt hela tiden. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.

4

Bred ut den stekta potatisen i botten på en stor gratängform. Bred sedan ut köttfärsröran över potatisen. Fördela aubergineskivorna över köttfärsen och toppa med bechamelsås. Toppa eventuellt med tomatskivor.

5

Grädda i 30-40 minuter. När det är 10 minuter kvar kan du höja temperaturen till 225 grader så att ytan får en fin färg.

Notes

Av Mattias Kristiansson.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply