Tips från coachen

Vegan basics: vegokött

av Mattias Kristiansson, chefredaktör på tidningen VEGO.

Det som gjorde övergången till vego så enkel för mig var det faktum att jag fann och förälskade mig i vegokött. Är man allätare från början så underlättar det något otroligt eftersom du kan laga samma mat du alltid har gjort, bara byt ut köttet mot en vegovariant.

Sojafärs är en självklar favorit och finns både fryst och torkad. Den frysta hittar du i princip i alla matbutiker medan den torkade antingen går att hitta i välsorterade matbutiker/hälsobutiker eller att beställas via nätet t.ex. http://www.vegshop.se/.

https___gallery-mailchimp-com_80ddb1b6897a60e34bca08f17_images_liten_k_tt_2

Det finns det galet många olika vegoköttsvarianter, främst i frysdisken. Så kolla in dem! Anamma har bollar, filéer, schnitzlar och burgare. Fry’s har mumsiga ”kyckling”- och ”biff”-strimlor, burgare och annat gott. Det finns sojabaserad ”tzay” som smakar kryddigt av bland annat ingefära och chili, ”Istället för kyckling” som är… istället för kyckling, och mycket mer. Just nu fylls butikernas frysdiskar på med nya produkter varje vecka så ut och utforska. Men även kyldisken har goda grejer som korvar, bollar och annat vegokött. En personlig favorit är chi-chi från Astrid & Aporna som är ruskigt gott.

Du kan även köpa seitan som är ett så kallat glutenkött. Det finns glutenmjöl att köpa vilket är ren gluten och som kan blandas med buljong, kryddor och sedan kokas. Antingen i små bitar, filéer eller som en stor stek. Det blir ett väldigt ”köttigt” resultat både i utseende, konsistens och smak. Ett jätteroligt projekt för dig som vill ta fram det ultimata vegoköttet inför grillsäsongen.

Smaken på vegokötten är väldigt olika. Många frysta fabrikat försöker i viss mån att efterlikna kyckling eller annat animaliskt kött och smakar därför såklart mer än okryddade sojabitar. Frystorkat kött smakar i princip ingenting och måste kryddas ordentligt, men det märker du själv. Om du är ny eller ska bjuda någon som är ny i vegovärlden är det alltid tacksamt att köra vegokött i en smakrik gryta för smakens skull, eller att panera och fritera om någon tycker att konsistensen känns annorlunda. Men oftast är det bara att använda vegoköttet precis som animaliskt kött. Produkterna på marknaden är så jäkla bra just nu att de går att använda rakt upp och ner, så testa dig fram! Du kommer snart att hitta din favorit både när det kommer till vegokött och tillagningsmetoder.

p.s. Om du inte hittar något bra vegokött i din matbutik…  fråga! Be dem ta in fler veganska produkter. Oftast vet de inte om att det finns en efterfrågan, eller så vet de bara inte vad de ska ta in. Du gör alla en tjänst genom att utöka sortimentet och göra det mer grönt. 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply