Blogg/ Etik & Djurrätt/ Tips från coachen

Ett litet inlägg om en stor fråga

Djurrätt är ett begrepp som vi ofta hör användas i olika sammanhang, men vad betyder det egentligen?

I sin enklaste form kan djurrätt förstås som icke-mänskliga individers rätt att få leva utan att utnyttjas och dödas av oss människor. På många sätt påminner djurrätten om mänskliga rättigheter – liksom vi människor har djuren ett intresse av att inte göras illa och dödas, men till skillnad från oss har djuren inte möjlighet att göra sina röster hörda. Kärnan i djurrätten är alltså inte att människor och djur ska tilldelas precis samma rättigheter, utan handlar snarare om att lyfta djurs intressen och föra deras talan så att de inte råkar illa ut. Djurrätten är naturligtvis starkt kopplad till veganismen, och veganismen kan rentav ses som en djurrättslig praktik – det vill säga att genom att vara veganer ser vi till att respektera djurs rättigheter att inte utnyttjas och dödas av oss för mat, kläder, nöjen eller andra syften.

Det är även viktigt att klargöra skillnaden mellan djurrätt och djurskydd: medan djurskyddstanken inte opponerar sig mot att utnyttja och döda djur för exempelvis mat, kläder och nöjen så länge som behandlingen inte är överdrivet brutal, motsätter sig djurrättstanken att vi över huvud taget ska utnyttja och döda kännande varelser. En djurrättslig insikt leder alltså till uppfattningen att djur finns till för sin egen skull och inte som ting att värdera efter mänskligt godtycke.

Att anamma djurrätten och bli vegan är alltså inget märkvärdigt egentligen – det innebär helt enkelt att vi är konsekventa i vårt rättighetstänk och utvidgar denna tanke till alla kännande individer som är måna om sin välfärd och sina liv. Vi vill leva – och vi vill låta andra göra detsamma!

start

Länklista med tips på mer information

Etik & djurrätt

Djurfabriken: Djurrättsalliansens researchteam har ägnat flera år åt att samla in information om den svenska djurindustrin. På sajten djurfabriken kan du se filmen om hur djuren som ska bli mat lever och dör. Där finns dokumentation från svensk kycklingfabrik, mjölkfabrik, grisfabrik, fiskfabrik, äggfabrik och från svenska slakterier.

Vegucated:  Tre köttätare provar på en vegetarisk diet och med det följer många etiska reflektioner och informationssökande om djurs rättigheter och levnadsvillkor.

Vegomässans föreläsningar hittar du på Djurrättsalliansens  youtube-kanal: Missade du Vegomässan den 3 september i år? Misströsta inte. Alla föreläsningar finns upplagda här. Du kan t.ex. titta på när onkologen David Stenholtz pratar om hälsofördelarna med veganmat, på Malin Gustafssons föredrag om den svenska djurfabriken och på när Esther the Wonder Pigs hussar berättar om hur en gris revolutionerade deras liv och inspirerade tusentals människor att skippa köttet.

Blackfish: Handlar om Sea Worlds och späckhuggaren Tilikums liv.

101 reasons to go vegan”Jag slutade äta rött kött som 10-åring men det var efter att ha sett detta tal som jag blev etisk vegan. Några månader tidigare hade jag slutat med animalier av hälso- och miljöskäl men det var först efter ”101 Reasons to go vegan” som jag förstod vilken hycklare jag varit hela mitt liv. Det var det här talet som fick mig att göra kopplingen.”- Sara, coach i Den stora veganutmaningen 2015

The Cove: En film om delfinslakten i den Japanska staden Taiji.

We Animals: Den kanadensiska fotografen Jo-Anne McArthur har dokumenterat djur i alla tänkbara situationer som människor har försatt dem i. Hennes fotosamling och böcker ger en omfattande och berörande inblick i djurens utsatthet, men också deras styrka och komplexitet.

The ghosts in our machine: En dokumentär som handlar om Jo-Anne McArthur och hennes arbete (finns tyvärr inte att se gratis längre).

Gary Yourofsky: Har kallats ”The best speech you will ever hear” på youtube. En tal om vad som egentligen är naturligt, och moraliskt riktigt, för oss människor.

Confessions of an Eco terrorist: Dokumentär om Paul Watson, grundare av organisationen Sea Shepherd som slåss för havens överlevnad. ”If the oceans die, we die”.

Speciesism: the movie. Trailer: https://youtu.be/tJYzia6KUbs Hemsida: http://speciesismthemovie.com

Kött på tallriken: Föredrag och frågestund med Pelle Strindlund och Helena Pedersen om djuretik.

Beyond carnism and toward rational, authentic food choices: En kort uppmärksammad föreläsning av Melanie Joy, psykolog, författare och föreläsare. Hon myntade begreppet ”carnism”, som beskriver köttätandet av vissa djur (inte alla) som en ideologi. Mer info om hennes arbete här.

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor: En föreläsning om psykologiska förklaringar till varför vi kan älska vissa djur som familjemedlemmar medan vi äter andra – med Martin Smedjeback, coach i Veganutmaningen.

Animals Should Be Off The Menu mycket kraftfullt tal för djuren av Philip Wollen.

Whale warsEn serie från Animal Planet som följer organisations Sea Shepherd i deras kamp för att stoppa den olagliga valslakten i det södra ishavet. Det finns även en säsong som utspelar sig på Färöarna där Sea Shepherd försöker få stop på Grindadräpet – en slakt där hundratals grindvalar jagas upp på stränderna och slaktas med kniv.

Earthlings: Kanske den mest grafiska dokumentären gällande djurs lidande och det gemensamma ansvaret vi har för alla jordbors rättigheter. Förmodligen den dokumentär som fått flest människor att bli veganer över en natt. Finns tyvärr inte längre att se gratis, men är väl värd att tipsa om ändå.

cowspiracy

Miljö

Food INC: En Oscarsnominerad dokumentär som ger en rå inblick i USA:s matindustri.

The truth about your food: En diskussion med Oscarsnominerade regissören till filmen Food INC om filmen, dess innehåll och reaktionerna som följde.

Cowspiracy: En fantastisk film om klimatpåverkan och djurhållning.

Sylvia Earle: Marinbiologen Sylvia Earl har under årtionden forskar om våra hav. Hon har sett stora korallrev dö och talar om verkligheten som den ser ut idag. I filmen Mission Blue kan ni höra hennes livsberättelse om hur hon som ung kvinna gav sig ut på de sju haven i en värld dominerad av män.

product-2078-1403715478-1280x720

Kost & hälsa

Forks over knives:  Filmskaparen undersöker sambandet mellan kost och hälsa. Vi får följa med en hjärtsjuk patient med typ-2 diabetes som helt kan sluta med sina mediciner efter ett par månader på växtbaserad kost.

Fat sick & nearly dead: En karriärsmässigt framgångsrik man känner sig fet, sjuk och nära nog döende och bestämmer sig för att endast dricka juicer under en period. Klicka på länken för att se hur det går för honom.

Protein, kalcium, B12, järn – och hur nyttigt är egentligen soja? Föreläsning på Vegomässan 2016 med David Stenholtz, överläkare i onkologi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply