Vecka 5

Onsdag: Körsbärstårta från Schwarzwald

Onsdag: Körsbärstårta från Schwarzwald

Skriv ut receptet

ingredients

 • Mördegsbotten

 • 2 dl vetemjöl
 • 2 tsk kakao
 • 1 krm bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 100 g margarin
 • Chokladbottnar

 • 50 g margarin
 • 3½ dl vetemjöl
 • ½ dl sojamjöl
 • ½ dl kakao
 • 3 dl socker
 • 3 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2½ dl mjölk
 • Fyllning

 • 1 burk urkärnade körsbär, gärna sura
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 msk socker (eller mer, beroende av hur sura körsbären är)
 • Garnering

 • riven eller grovt hackad mörk choklad
 • några körsbär, gärna färska om det finns att få tag på

Instructions

1

Blanda ingredienserna till mördegsbottnen och låt degen vila svalt i en halvtimme. Kavla sedan ut den till en runt platta, cirka 24 cm i diameter. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen och grädda den mitt i ugnen i 15-20 minuter.

2

Smält margarinet till chokladbottnen och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna, gärna över natten i kylskåpet, och dela den sedan i två bottnar.

3

Häll av spadet från körsbären. Rör ut 1 msk potatismjöl i lite av körsbärsspadet, häll i resten av spadet och koka upp det tillsammans. Då tillsätter du körsbären och sockret och låter sedan krämen svalna.

4

Vispa grädden och låt den stå i kylen ett tag så den sätter sig. Lägg mördegsbottnen på ett tårtfat och lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanten så att du täcker tårtfatskanterna från eventuellt gräddspill vid dekoreringen.

5

Täck bottnen med hälften av körsbärskrämen och lägg sedan på cirka en tredjedel av grädden. Lägg på ena chokladbottnen och lägg på resten av körsbärskrämen. Täck med lite grädde. Lägg på den sista chokladbottnen och täck sedan hela tårtan med grädde men spar lite grädde så att du kan spritsa på några fi na toppar på tårtan. Strö riven choklad över tårtan och spritsa några gräddklickar längs tårtkanten.

6

Lägg ett körsbär på varje gräddklick och låt sedan tårtan stå svalt någon timme innan servering.

Notes

Detta recept fungerar bra som dessert och är skriven av Daniel Rolke, anställd på Djurrättsalliansen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply