Blogg/ Tips från coachen

Att äta ute som vegan

I texten nedan delar coachen Tissi med sig av sina bästa tips när det gäller att äta ute som vegan. Det är inte så krångligt som man kan tro!

När jag blev vegan för cirka 8 år sedan, tyckte jag först att det var superjobbigt att äta ute, om det inte var på en uttalat vegoinriktad restaurang. Jag kände mig besvärlig och, framför allt, osäker på hur och vad jag skulle beställa. Därför höll jag mig länge till ett litet antal ställen jag kände mig ”trygg” på, och tackade ofta nej till att följa med icke-veganska vänner ut. Men så kan en ju inte ha det och ganska snart insåg jag också att det inte var så krångligt eller besvärligt som jag först trott.

Det visade sig nämligen att de flesta ställen ganska enkelt kunde erbjuda något veganskt, ibland genom att ändra lite i rätten på menyn, eller helt enkelt improvisera ihop en rätt. Visst har det hänt att köket tjurat lite, men oftast har jag mötts av intresse och nyfikenhet, fått de mest fantasifulla tallrikar på otippade restauranger och blivit trevligt bemött nästan överallt.
https___gallery-mailchimp-com_80ddb1b6897a60e34bca08f17_images_bc44583e-8c9b-4857-b4fe-4c540d3eef67

De flesta ställen kan, utan särskilt mycket fantasi, sätta ihop en matig sallad, en pastarätt, en macka eller risrätt som inte innehåller animalier. Jag brukar, efter en genomläsning av menyn, fråga om restaurangen har något veganskt alternativ som inte står med i menyn. Finns det en grönsaksbaserad rätt på menyn, ger jag den som exempel men ber att få den utan kött, ägg och mejerier. Är svaret nej, frågar jag om köket kanske kan ordna något genom att improvisera utifrån de råvaror som finns i köket.

Det är nu personalen börjar undra vad jag ”kan”/”inte kan” äta. Jag brukar svara att jag äter allt som inte kommer från djur och ger exempel, utifrån vad jag sett i menyn, till exempel äggfri pasta, ris, alla grönsaker, all frukt, svamp, tofu, bönor. Sedan tillägger jag att jag inte äter något kött inklusive fisk och skaldjur i någon form, inga mejerier, inget med ägg och ingen honung. Och detta räcker oftast för att jag ska få en vettig måltid. Numera är restaurangpersonalen dessutom oftast så kunnig att de själva föreslår att byta ut smör/margarin till brödet mot olja, dressingen till salladen mot en vinägrett, lägga till avokado, nötter, bönor för att fylla ut salladen och så vidare.

”Säkra kort” när det saknas en vegovänlig restaurang i sikte

Falafel i bröd eller på tallrik
Här frågar jag om det är ägg i falafeln, vilket det mycket sällan är, och om det är mjölk/yoghurt i såsen. Jag kan fråga om det går bra att byta ut yoghurtsåsen mot hummus eller något annat lämpligt, eller helt enkelt be om extra tomatsås.

Sushi
Minsta lilla sushiställe har numera en ”vegetarisk sushi” på menyn. Ibland ingår en omelettbit som är lätt att få utbytt mot en extra tofu, rulle eller avokado. Jag kollar om sojan är ren (utan fisk- eller ostronsås) och frågar vad det är för buljong i misosoppan, då den oftast är fiskbaserad.

Thaimat
Jag har aldrig varit på ett thaiställe som inte har åtminstone ett par grönsaks- och/eller tofurätter. Be att få din portion utan fisk- och ostronsås.

Indiskt
På indiska restauranger finns oftast maträtter som lätt kan veganiseras, om de inte redan är det. Jag kollar om det är mejerier i såsen och ber att de tillagar den i olja istället för ghee (skirat smör, väldigt vanligt förekommande i indisk matlagning). På indiska restauranger är det även lätt att be om en specialare av något slag. En grönsakscurry med kikärtor och potatis till exempel. Om det inte finns något lämpligt på menyn så fråga vad som finns i köket. Be att få salladen utan dressing, då denna ofta innehåller yoghurt.

Pizza
Förutom pasta kan man i princip alltid få en vegansk pizza på en italiensk restaurang. Pizzadeg innehåller sällan animalier och då är det bara att be om en vegetarisk pizza utan ost.

Sallad och mackor
En enkel kall/varm potatissallad med de grönsaker som finns i köket är ofta en snabb och enkel lösning för ett stressat kök. Fråga även här om det finns bönor, nötter, frön, groddar, svamp att göra rätten matigare med, och be om en smaksatt olja eller vinägrett till. Samma sak när det gäller mackor. Be dem hoppa margarinet och fylla brödet med avokado, grönsaker, svamp och groddar.

Pasta
Äggfri pasta finns på de flesta restauranger. Jag ber att få en pastatallrik med till exempel en enkel grönsaksröra och frågar om det finns nötter och/eller bönor de kan lägga på. Jag ber att de steker grönsakerna i olja istället för smör och att de inte lägger på någon ost.

20140223-vegan-pasta-dried-tomato-olive-bread-crumb-recipe-14

”Fällor”

Ibland tänker sig varken restaurangen eller den veganska gästen sig för. Var därför noga med:
– Risotto: Är oftast gjord på hönsbuljong och innehåller ost av något slag. Vill jag prompt ha risotto ute är jag noga med att upprepa det där med grönsaksbuljong och ingen ost ett par gånger för att vara säker.
– Ägg: Kan dyka upp i majonnäs, pasta, i mackor, i bröd, penslat på bullar, i kakor.
– Mejerier: Mjölk, grädde, ost i alla former, smör, mjölkbaserat margarin, ghee.
– Fisk och skaldjur: Ostronsås, räkpasta i curryn, fisksås, fiskbuljong.
– Kött: Kan dyka upp trots att en bett om veganskt, i bland annat buljong.

Det snabbaste och enklaste sättet att få veganskt på vilken restaurang som helst i världen, är att helt enkelt kommunicera med personalen. Berätta vad du inte äter, kom med förslag på vad du kan tänka dig istället, fråga vad som finns, byt ut en eller flera ingredienser, skoja lite med personalen, beröm köket och ge lite extra dricks som tack. Och – har du tid, ring i förväg. Boka bord och förbered personalen på att det kommer veganer.

ordering-food-in-chinese

Internetguider

Numera finns det bra guider för hungriga veganer både i Sverige och utomlands.

Svenska guider
Veganistan är, tror jag, Sveriges nu största och listar såväl butiker som restauranger. Där kan du dessutom lägga in ställen (och recensera) själv!
Andra svenska guider är:
Vegan Göteborg
Skånevegan
Värt att kolla är även Facebookgrupper! Sök på ”vegan i” och ort/landskap och du finner andra veganer med kunskap och tips i din närhet.

Här vill jag även tipsa om Djurens Rätts fina app Djurvänligt, som finns för både iPhone och Android. Den listar allt från mat till kosmetika och rengöring och är toppen att ha med sig i affären.

Utländska guider
Veganguide
Happy Cow
Även här finns facebookgruppen där man kan få mycket hjälp, till exempel Resa som vegan.

Jag vill även tipsa om Vegan Passport som finns att beställa via Vegan Society. Passet innehåller användbara fraser för veganer på resa runtom i världen och finns att beställa på en mängd olika språk.

Lycka till!

Tissi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply